Den almindelige vandmand består af 98% vand, er gennemsigtige med blålige, lilla eller lyserøde "øjne" (de fire ringe på midten af vandmanden, der også med lidt god vilje kan ligne ører, og som faktisk er deres kønsorganer) og spiser plakton.
De almindelige vandmænd er her... eller også er de her ikke. Der er ikke meget mellemvej for dem, for de er flytter nemlig rundt afhængig af vindretningen og -mængden. Det er dog ofte, vi har vandmænd i fjorden - og selvom du måske er liiidt skeptisk overfor dem, fordi kan føles sjove at svømme ind i på strandturen, så vil du opleve, at de er enormt smukke og magiske i deres fredfyldte færd gennem vandet.

De fritsvævende individer, vi tænker på, når vi siger "vandmænd", er på dét, man kalder meduse-stadiet. Det er her, de er kønsmodne og kan formere sig - og så er det deres sidste livsstadie, der blot varer ét år. Om sommeren får hunnerne æg, der sidder som en stjerneform på undersiden. Dem kan du også opleve på turene i GLASKAJAK®. På billedet af almindelige vandmænd med søstjernerne i baggrunden, kan du øverst i billedet se en hunvandmand med æg.

"Frygt ej - det er ikke en brandmand!"
Jeg bliver ofte gennem en sæson sprugt, og det er vandmænd (øregopler) eller røde brandmænd, vi ser. Det er stort set aldrig røde brandmænd men ganske almindelige vandmænd, vi ser; men forvirringen opstår, fordi ringene på nogle vandmænd er rødlige, mens de på andre er blålige. Det er helt normalt, og faktisk er det sådan, du kan kende forskel på hanner og hunner: de hvidlige-/blålige ringe sidder på han-vandmænd, mens de rødlige/lilla ringe sidder på hun-vandmænd. Vandmænd har også giftige nældeceller på trådene langs kanten af klokken (kroppen), men disse nældeceller er i modsætning til brandmændenes nældeceller ikke stærke nok, til at vi mennesker kan mærke dem.

Vurderet sandsynlighed for at se almindelig vandmand, hvis du kigger godt efter på turene i GLASKAJAK®: 70%

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram